Vi ser for tiden en økt mengde svindel-SMS. Har du fått en SMS som oppfordrer deg til å logge inn, sjekk at lenken viser til kredinor.no. Finner du ingen saker her på Min side, kan SMSen du har mottatt være falsk.
Vi ser for tiden en økt mengde svindel-SMS. Har du fått en SMS som oppfordrer deg til å logge inn, sjekk at lenken viser til kredinor.no. Finner du ingen saker her på Min side, kan SMSen du har mottatt være falsk.

Å lære seg å bo sammen – 8 lærdommer fra sjefen

Du husker sikkert første gang du flyttet inn sammen med noen. Kanskje din første kjæreste, eller kanskje noen du bodde sammen med som student. Kanskje hadde du tenkt gjennom det og var godt forberedt. Muligens skjedde det raskt, og konsekvensene gikk først opp for deg senere.

Å flytte inn betyr å finne en felles plattform. Sette nye ordensregler og akseptere at noen gamle vaner ikke fungerer lenger når vi skal lære å bo sammen. Å flytte inn betyr også å avlære noe og lære noe nytt. Det betyr å stole på at andre kan bestemme eller komme med en felles og bedre plan for hvordan ting skal organiseres. Noen ganger må du akseptere at deling er bedre, men noen ganger også vanskelig. Å gi slipp og endre atferd er ikke lett – det skaper gjerne litt frustrasjon.

I næringslivet vet vi at fusjoner ikke nødvendigvis skaper verdi. En av hovedårsakene er at «myke problemer» blir vanskelige. Jeg har jobbet i selskaper som drev konsolidering i sine bransjer. Min erfaring er at hvis du ikke takler det som betyr noe, vil ting forbli delt og ikke samordnet.

Nøkkelspørsmålet er hva det er som betyr noe? Det som betyr mest er mennesker. Mennesker med alle sine sider. Gjennom den ferske fusjonen av Kredinor og Modhi har vi gjort vårt beste for å «forkynne evangeliet». Her er noen av lærdommene våre:

 

  1. Sørg for å finne noen få sentrale budskap som uttrykker essensen i strategien. For oss er det to ting: «Løs problemet og ikke bare saken» og «Ikke legg sten til byrden».
  2. Ikke undervurder effekten av repetisjon. Snakk om strategi om og om igjen.
  3. Definer noen nøkkelverdier og gjør dem viktige. Definer hvilken atferd som forventes og gi tilbakemeldinger.
  4. Bytt ut «drakta», sørg for å blande lag og fjern bort ting med gamle navn og logoer. Pass på å finne suksesshistorier og feire gevinstene.
  5. Sørg for at alle blir hold orientert. Informer mye og ofte.
  6. Maksimer Ledelse, Engasjement og Samarbeid. Jo bedre vi er på LES, jo mindre trenger vi når det gjelder regler, prosedyrer og instrukser.
  7. Løs problemer og ikke la gnagsår bli til sår.
  8. Hold fremdriften oppe. Fart er en god kur.

 

Listen kunne sikkert vært lengre og mer vitenskapelig. Vi synes uansett den er nyttig. Men husk at dette ikke er lett. Spesielt siden du må jobbe hardt på flere fronter samtidig.

Når det gjelder fusjonen vår, er jeg spesielt fornøyd med farten. Avtalen ble godkjent 1. oktober. De nye selskapsverdiene våre ble rullet ut internt 8. desember. Ny logo og visuell identitet ble lansert 21. desember. Før jul var vi samlet som ett selskap på samme adresse. Alle avdelinger integrert. De gamle draktene hengt bort. Allerede har 25 % av lederne gjennomført ni fulle dager med lederopplæring som en sammenslått gruppe.

 

Men det er ikke lett å flytte inn. Små ting kan bli større.

Steinen i skoen din. Den nye attraksjonen som plutselig ikke var så interessant likevel. Følelsen av å gi opp favorittkaffekoppen eller sofaen som var så behagelig. Å flytte inn betyr å gi slipp og akseptere noe nytt. Men husk at friksjon er nødvendig for å sparke fra, og innsats er det som tar deg videre.

Vi er på vei. Vi har en klar visjon og en strategi å levere på.

 

Vi hjelper deg å få det til!

Klaus-Anders

Les flere blogginnlegg.