I godt selskap

Oljefondsjef Nicolai Tangen gir oss unik tilgang til store ledere og tenkere gjennom podkasten «In Good Company». I denne serien intervjuer Tangen toppsjefer fra selskaper i fondets portefølje samt meningsbærere innen temaer som ledelse og strategi, og hvordan man kan bygge en god bedriftskultur

I en av de siste episodene snakker Tangen med Amy Edmondson, professor ved Harvard Business School, om å skape en kultur for psykologisk trygghet hvor folk ikke er redde for å si sin mening. Et par ting slo meg fra samtalen.

Det første var en kommentar om at lidenskap er en grovt undervurdert dyd. Det er jeg helt enig i. Vi trenger alle å kunne svare på spørsmålene om hvorfor vi eksisterer, og hvorfor vi er glade for å ha jobbene våre. Hvem jobber vi egentlig for, og hvorfor spiller det noen rolle?

For det andre diskuterte de to behovet for å være lidenskapelige og ydmyke på samme tid. Personlig brenner jeg for jobben min, men jeg vet også at lidenskapen kan bli en hindring for ærlighet. Det er vanskelig å være kritisk eller skeptisk når noen står og hopper for å komme i gang. Det er her vi må passe på. Vi trenger ærlighet for å sørge for at vi forstår alle aspekter av det vi prøver å gjøre.

Lidenskap er en grovt undervurdert dyd - koblet med ydmykhet.

For det tredje må vi ta innover oss at «alle» er smartere enn «den enkelte». Hvis vi ønsker å få tilgang til den den dype erfaringen, mangfoldet og ideene til teamet, må vi være nysgjerrige og lytte. Jeg vet av personlig erfaring at dette ikke er lett, men det burde ikke være umulig å huske på å spørre: «Hva er det jeg har oversett?» Hvis vi alle åpner opp for alternative synspunkter eller dimensjoner, vil det uten tvil være en styrke. Den virkelig gode nyheten, ifølge Amy Edmondson, er at når man skaper psykologisk trygghet, skapes verdi ved å få alle med og gi rom for de vanskelige og uventede spørsmålene.

Psykologisk trygghet øker verdien fordi flere tør stille de vanskelige spørsmålene.

Kredinor og Modhi er nettopp blitt ett selskap. 1. oktober slo de to selskapene seg sammen. Vi er nå ikke bare det eldste, men også det største, selskapet i bransjen i Norge. Ettersom vi nå har gått sammen, skal vi bestemme hva våre felles verdier skal være. Prosessen pågår, og jeg skal ikke foregripe konklusjonene, men jeg vil i det minste si at verdiene våre bør gjenspeile vår lidenskap for å støtte kundene våre og forplikte oss til å være nysgjerrige og bygge tillit, trygghet og kunnskap.

En personlig observasjon: Jeg synes det er oppsiktsvekkende hvordan Nicolai Tangen ser ut til å ha endret Oljefondets kommunikasjonsstrategi fra «Need to know» til «Jo mer, jo bedre». Nicolai har åpenbart forstått at Oljefondet jobber på vegne av alle norske innbyggere. Og når man gjør det, skaper man tillit ved å være åpen og sørge for at flere av oss forstår hva fondet faktisk driver med.

 

Dette er en stor kulturendring og er en inspirasjon for oss alle. Takk, Nicolai!

Klaus-Anders