Ubuntu!

De siste årene har det norske herrelandslaget i håndball brukt et afrikansk ord når de avslutter timeouten i kampene. Laget har stått samlet i ring, holdt rundt hverandre og ropt «Ubuntu!». Herrelandslaget har brukt Ubuntu for å uttrykke deres kollektive samhold, der laget er mer enn summen av enkeltspillere. Kan vi lære noe av dette?

Ubuntu er et helt spesielt ord. Det stammer fra Swahili, og er noen ganger oversatt med «Jeg er fordi vi er» eller «medmenneskelighet foran alt». Under dagens omstendigheter, med en krig som raser i Europa, skulle jeg ønske at vi alle tok en timeout. At vi kom sammen for å markere tro på et universelt bånd mellom alle mennesker.

Ubuntu kan bety jeg er fordi vi er. Det kan også bety medmenneskelighet foran alt.

Det norske håndballandslaget har brukt Ubuntu for å uttrykke deres kollektive samhold, der laget er mer enn summen av enkeltspillere.

På samme måte er en ledergruppe i en bedrift mer enn en samling ledere. Det som skjer i et team med mange sterke enkeltpersoner er ganske unikt. Det umulige blir mulig bare når du gjør det sammen med kolleger som deler samme visjon, verdier og formål.

Gjensidig tillit, åpenhet, ansvarlighet og respekt er stikkord for å bygge sterke lederteam.

Jeg er nå inne i min andre uke som leder i Kredinor, noe som betyr at jeg fortsatt er i læringsmodus. Selskapet har røtter tilbake til 1905, og jeg er ydmyk i møte med oppgaven jeg står ovenfor. Denne uken har vi begynt å diskutere kultur i Kredinor. Jeg er veldig spent og nysgjerrig på hva jeg får lære.

Kredinor er i kontakt med mange kunder hvert år, som til sammen har rundt 2 millioner saker, og vi skal hjelpe dem med å håndtere økonomiske vanskeligheter. Det å sette seg i gjeld som man ikke helt klarer å håndtere, kan skje med alle. For mange kunder er det en tung byrde å bære, og det følger ofte høye personlige kostnader, skam og stigmatisering.

Kredinor skal stille opp for kundene i en utfordrende økonomisk situasjon, ved å lette byrden fremfor å øke den.

Vi skal huske at vi i Kredinor spiller en viktig rolle i folks liv. Vi kan gi oppmuntring, struktur, veiledning og en vei videre. Vi skal hjelpe våre kunder å navigere i vanskelige farvann, og være en som stiller opp for kunden under timeouten.

Og jeg tror denne erkjennelsen kan fange inn formålet vårt. Vi skal gjøre alt vi kan for å forbedre situasjonen for kundene våre, og aldri øke byrden i deres liv. Vi skal bidra til å finne en rask og bedre vei tilbake til en normal økonomisk hverdag.

Kanskje dette blir vår Ubuntu? Men husk at jeg definitivt fortsatt er i læringsmodus!