Vi ser for tiden en økt mengde svindel-SMS. Har du fått en SMS som oppfordrer deg til å logge inn, sjekk at lenken viser til kredinor.no. Finner du ingen saker her på Min side, kan SMSen du har mottatt være falsk.
Vi ser for tiden en økt mengde svindel-SMS. Har du fått en SMS som oppfordrer deg til å logge inn, sjekk at lenken viser til kredinor.no. Finner du ingen saker her på Min side, kan SMSen du har mottatt være falsk.

Vet du hva du ikke vet?

USAs tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld sa en gang: – Det finnes kjente kjente. Det er ting vi vet at vi vet. Det finnes kjente ukjente. Det vil si at det er ting vi vet at vi ikke vet. Men det finnes også ukjente ukjente. Det er ting vi ikke vet at vi ikke vet.

Ganske ofte ser vi ikke ut til å være i stand til å finne ut hva vi egentlig vet, og noen ganger har vi blindsoner og forstår ikke hva som skjer rundt oss. «Johari-vinduet» er en psykologisk modell som brukes til å holde det vi vet eller ikke vet om oss selv opp mot det andre vet eller ikke vet om oss. I modellen er det en kategori som verken er kjent for oss eller andre, og det er et område som er kjent for andre, men ikke oss selv – blindsonen vår.

Vi bør jobbe for å begrense disse områdene ved å be om, motta og gi tilbakemeldinger. Å se oss selv gjennom andres øyne gir både innsikt og perspektiv.

Noen ganger har vi blindsoner og forstår ikke hva som skjer rundt oss.

Jeg tror det samme gjelder i bedrifter. I mange bedrifter virker det som medarbeiderne ikke er i stand til å navigere og mangler delt informasjon og kunnskap. Avdelinger jobber i siloer og er opptatt av å gjenoppfinne det som allerede eksisterer. «Ikke oppfunnet her»-syndromet er reelt, og det ser ut til å være en motvilje mot å ta i bruk erfaringer og ideer fra andre.

Derfor mener jeg det er en viktig oppgave for alle lærende organisasjoner å samle kunnskap. Vi bør alltid gjøre vårt beste for å øke kunnskapen til andre. Dette kan gjøres ved å tilby støtte, nå ut og etablere arenaer og grupper hvor vi prøver å lære raskt og bygge videre på det vi har.

Jeg mener vi også må studere hva som skjer rundt oss med et åpent sinn: med våre kunder, klienter, konkurrenter og markeder. Siden endring er det eneste konstante, må vi forstå retningen og farten. Vi må se oss selv gjennom andres øyne og alltid være fokusert på å lære og sørge for å redusere blindsonene våre.

Vi bør alltid prøve å gjøre vårt beste for å øke kunnskapen til andre.

Hos Kredinor skal vi sørge for å forstå kundene og oppdragsgiverne våre enda bedre. Hvordan kan vi lære raskere og tilpasse oss hva de virkelige behovene er? For øyeblikket vet vi at det er ruskete farvann foran oss. Mange forbrukere står overfor store utfordringer. Norges Banks styringsrente er på det høyeste nivået siden 2009. Inflasjonen og strømregningene er høye. Det positive er at arbeidsledigheten er rekordlav.

Forbrukerne kan ha blindsoner når det gjelder privatøkonomi. Vi kan hjelpe dem å se disse.

Vi vet at forbrukere kan ha blindsoner når det gjelder privatøkonomi. Fornektelse er ikke en god strategi for den privatøkonomiske helsetilstanden. Det som betyr noe nå, er å forstå dagens situasjon og lage en plan.

Til kundene våre vil jeg si: Vi kan hjelpe deg å forstå hva som er best å gjøre. Så jeg oppfordrer til å ta kontakt med oss. Det er bedre å gjøre det før enn senere. Det kan være forskjellen mellom suksess og fiasko. Vi vil alltid støtte deg mens du arbeider deg gjennom problemene dine. Og etter hvert som du mestrer privatøkonomien din, vil vi definitivt heie på deg. Og jeg garanterer at litt veiledning, støtte og struktur er et gode og ikke en belastning.

Vi hjelper deg å få det til!

Klaus-Anders

Les flere blogginnlegg.