Gjenpartsbrev og kredittsjekk

En kredittsjekk eller kredittvurdering er en gjennomgang av din økonomiske situasjon. Et gjenpartsbrev blir sendt for å informere om at det har blitt gjort en kredittvurdering av deg. Kredinor tar kredittsjekk av både privatpersoner og selskaper.

Når og hvorfor foretas det en kredittsjekk?

De vanligste situasjonene det blir gjort en kredittsjekk er ved kjøp av produkter på nedbetaling, ved tegning av abonnement eller søknad om lån. Det er også vanlig å gjøre en kredittsjekk for å identifisere, eller i forbindelse med uoppgjort gjeld. Ved å utføre en kredittsjekk får Kredinor kjennskap til dine lån, inntekter og eventuelle registrerte betalingsanmerkninger. Kredinor informerer om muligheten for kredittsjekk i betalingsoppfordringene vi sender ut.

Det er ulike selskaper som har autorisasjon fra Datatilsynet til å drive kredittopplysning. De to største selskapene som driver med dette i Norge er Bisnode og Experian. Her kan du også selv sjekke dine kredittopplysninger.

Hvorfor har jeg mottatt et gjenpartsbrev?

Det blir automatisk sendt ut et skriftlig gjenpartsbrev når det blir gjort en kredittsjekk av deg som privatperson.

Gjenpartsbrevet er et informasjonsbrev hvor det informeres om følgende:

  • At du har blitt kredittsjekket
  • Hvem som har spurt etter informasjon om deg
  • Hvilken informasjon om deg som er utlevert
  • Kontaktinformasjonen til kredittopplysningbyrået og til selskapet som har utført kredittsjekken.

Hvis du ikke har kjennskap til selskapet som har spurt etter informasjon om deg, anbefaler vi at du tar kontakt med selskapet. Spør om en tilbakemelding på hvorfor de har kredittsjekket deg, og eventuelt hva annet du lurer på. Hvis du for eksempel har vært i en butikk og kjøpt en mobiltelefon, er det ofte navnet på telefonoperatøren som abonnementet tegnes hos som står på gjenpartsbrevet. Ikke butikknavnet.

Kontaktinfo

Telefon   Spør vår digitale assistent Nora.

Åpningstider på telefon

Mandag - Fredag kl. 08:00 - 21:00
Lørdag kl. 10:00 - 15:00
Søndag stengt

Epost