BankID-tyveri er et økende problem i Norge

(Januar 2019) Svindel i forbindelse med BankID-tyverier er et økende problem, og foregår like gjerne i nære som i perifere relasjoner. Det er viktig å bli mer bevisst rundt risikoene knyttet til BankID og å trå mer varsomt, mener Kjetil Vangsnes, advokat hos Kredinor.

Kjetil Vangsnes understreker at det særlig er i nære relasjoner man ser en økning i BankID-tyverisaker. Ektepar som har vært gift i mange år og deler mye informasjon, samboere i etableringsfasen der en eller begge har økonomiske problemer, eller personer som møtes på nettet der det eneste formålet til den ene parten er å svindle den andre er alle vanlige eksempler. Vi har også eksempler der foreldre har lurt til seg penger fra egne barn.

– Det er én regel som gjelder: Vær forsiktig. Og ikke vær naiv. Folk flest tenker ikke at de kan havne i svindelsaker, men det er farlig å være naiv når det gjelder BankID, sier Vangsnes.

Hvordan kan du sikre deg?

 • Bruk BankID på mobil fremfor kodebrikke.
 • Ikke del din BankID med noen.
 • Gi aldri din PIN kode eller personlige passord til BankID til noen.
 • Skjul alltid inntasting av kode.
 • Ikke bruk din PIN kode eller personlige passord til noe annet, f.eks. Netflix, telefon eller e-post.

Ingen plass til naivitet
– Det er ingen grenser for hvordan svindelen skjer eller hvem som rammer hvem, sier Vangsnes. Foreldre lurer til og med sine egne barn. Vangsnes forteller at han nylig hadde en sak fra Sør-Trøndelag Tingrett der en mor hadde tatt BankID-en til sin hjemmeboende datter på 18 år. Det ble fastslått at datteren hadde vært uaktsom med sin BankID, og hun tapte saken og ble dømt til å betale over 100 000 kroner (Anket). Man skal også være klar over at det løper forsinkelsesrenter på lån, som kommer på toppen av lånene.

Bank-ID er personlig
– Ikke del BankID med en sjel, ikke engang dine nærmeste, presiserer Kjetil Vangsnes. Ved å holde personlig informasjon for deg selv, og velge et annet passord til BankID enn du bruker på plattformer som Facebook og Netflix vil du være tryggere, sier Vangsnes.

Bankene anbefaler å bruke BankID på mobil. Der er du sikret med fingeravtrykk eller passord. Og du ar normalt alltid mobilen med deg. I tillegg risikerer du ikke at kodebrikken er forsvunnet.

– Dersom noen misbruker bankkortet ditt, må du normalt betale en egenandel. Det er kun når du har handlet forsettlig at du sitter med hele regningen selv, sier Vangsnes. Den samme bestemmelsen gjelder ikke ved misbruk av BankId til signering av låneavtaler. Har du handlet uaktsomt med BankID, må du betale hele regningen selv. Det er kun hendelig uhell som gjør at du ikke selv må betale.

–Å være uforsiktig med personlig informasjon kan ha alvorlige konsekvenser og har et stort skadepotensial. Derfor er den beste løsningen å holde sin BankID hemmelig, konkluderer Vangsnes.

Kjetil Vangsnes er advokat i Kredinor
Kjetil Vangsnes er advokat i Kredinor, og jobber blant annet med svindelsaker knyttet til BankID-tyveri.

Vil du vite mer om våre tjenester innenfor betalingsoppfølging og inkasso?

Fyll inn informasjonen i feltene nedenfor (org.nr og adresse legges automatisk inn), og vi vil i løpet av kort tid ta kontakt for en uforpliktende samtale. *Alle felter må være utfylt.

  Ta gjerne kontakt!

  Snakk direkte med en av våre selgere

  Mobil   22473430

  Epost   blikunde@kredinor.no